TID: Søndag 4 november kl.1800
STED: Komplett Arena


TABELLEN
13. Start..........26....8-5-14....28-46...29 poeng
16. Sandefjord..26...3-10-14...29-52...19 poengSANDEFJORD FOTBALL
Sandefjord har som ventet kjempet i bunnen gjennom hele sesongen, og med 8 poeng opp til kvalik - og kun 9 poeng å spille for, er det større sjanse for en storgevinst i lotto enn at laget skal holde plassen i eliteserien. Dersom de skal klare det umulige, må Sandefjord vinne sine 3 gjenstående kamper + at både LSK og Stabæk må tape alle sine 3 gjenstående kamper. Det skjer ikke, og dermed er det bare å forberede seg på en sesong i OBOS for laget til Marti Cifuentes.

Men, selv om Sandefjord kommer til å rykke ned, så har man opplevd en betydelig forbedring spillemessig de siste ukene. De er blitt veldig vanskelige å slå, og har bare tapt 1 av sine 7 siste kamper. De har blant annet klart 1-1 både på Lerkendal og på Brann stadion. Mot Brann ledet Sandefjord til det gjensto 4 minutter av full tid, og mot Rosenborg ledet Sandefjord til det stod ca 20 minutter av kampen. I begge disse kampene var de helt på høyde med lagene som kjemper om seriegull.

Sandefjord er dog seriens svakeste hjemmelag og har kun tatt 10 poeng på sine 13 hjemmekamper. Hele 8 av disse 10 poengene har kommet på lagets 5 siste hjemmekamper. De slo blant annet Godset 2-1 i forrige hjemmekamp.

Klubben gjorde et par gode signeringer i sommervinduet der blant andre Marius Høibråten og Rufo ble hentet. Begge to har gjort det veldig bra, og spesielt Rufo har virkelig imponert. I tillegg hentet man en tidligere profil i Mohamed Fellah - som også har gjort det bra. Fellah har dog slitt noe med skader og er heller ikke klar til kampen mot Start. En annen som ikke er spilleklar er Fitim Azemi - som også sliter med en skade. Bortsett fra disse er samtlige spillere klare - og så vidt jeg kjenner til har man heller ingen ute med karantene. Jeg trodde at Vales fikk sitt 6 gule kort sist, men ser ut som han bare har 5 og er derfor tilgjengelig for søndagens kamp.

Toppscorer for Sandefjord er Rufo og Pontus Engblom med 6 scoringer hver. Håvard Storbæk leder oversikten over flest målgivende (5).

Den omvendte kampen i Kristiansand er nok sesongens mest frustrerende kamp for Starts del. Dette var en kamp der Start styrte det meste og tok ledelsen ved Floki etter 22 minutter. Håvard Storbæk utlignet mot spillets gang etter 34 minutter og det resultatet stod seg til pause.
I 2.omgang presset vi på for en ny ledelse, men ble knallhardt straffet på kontringene til Sandefjord og spesielt farten til Pontus Engblom. Den raske spissen scoret to ganger og Enric Valles en gang - og dermed ebbet kampen ut med et flatterende 1-4 resultat.

Sandefjord har tatt i mot Start 5 ganger på hjemmebane. Lagene har vunnet 2 kamper hver og spilt en uavgjort. Målforskjellen er 8-7.


SANDEFJORD'S 5 SISTE KAMPER
23 september: Brann - Sandefjord 1-1 (serie)
29 september: Sandefjord - Odd 1-1 (serie)
7 oktober: Rosenborg - Sandefjord 1-1 (serie)
20 oktober: Sandefjord - Strømsgodset 2-1 (serie)
28 oktober: Kristiansund - Sandefjord 3-2 (serie)
PASS PÅ DENNE SPILLEREN
Her må Rufo trekkes fram. Rufo, eller Rubén Herráiz Alcaraz som han heter, var nok en spiller ikke mange hadde hørt om da han kom til Sandefjord i sommer. Han er 25 år gammel og har stort sett spilt for B-lag i Spania i sin karriere. I 2017 og 2018 var han endel av Mallorca, hvor han kun fikk en kamp. Han ble derfor leid ut til Badelona i spansk 2.divisjon hvor han spilte 12 kamper og scoret ett mål. Han ble så hentet til Sandefjord hvor han signerte en kontrakt som strekker seg ut 2019-sesongen. I Sandefjord har han virkelig slått til, og scoret 6 mål på 9 kamper og har et snitt på altomfotball's børs på 5.57. Dette er en spiller som er i god form - og som må passes godt på.

IK START
Hos Start er Damion Lowe og Afeez Aremu tilbake fra suspensjon - og trolig går begge rett inn på laget. Etter at vi stilte et ganske reservepreget lag i Trondheim vil jeg tro at vi stiller med det samme laget som har spilt jevnlig i det siste. Da er det disse 11 som starter mot Sandefjord : (3-4-3 formasjon)

Jonas Deumeland

Simon Larsen
Damion Lowe
Espen Hammer-Berger

Eirik Wichne
Erlend Segberg
Afeez Aremu
Elliot Kack

Herolind Shala
Adeleke Akinyemi
Tobias Christensen
I FARESONEN
Mange spillere har nå fått flere gule kort, og dermed er det interessant å se hvem av våre spillere som er i faresonen for å måtte sone i neste runde om de pådrar seg kort i denne kampen. Jeg har også tatt en titt på hvem av vår kommende motstander etter denne runden - som har spillere i faresonen.
Vår neste kamp spilles hjemme mot Rosenborg.
Følgende spillere unngå kort i denne runden for å unngå karantene:
Start: Isaac Twum, Tobias Christensen
Rosenborg: Alexander Søderlund
NOEN TANKER TIL SLUTT
Vi har pratet om at denne uken vi er inne i nå var en viktig uke der vi kunne komme til cupfinale + redde plassen, men samtidig var sjansen til stede for å bli dratt enda lengre ned i bunnstriden.
Vel, vi har gått på to tap - og er ute av cupen og har blitt innhentet av flere av lagene i bunnstriden. Man skulle derfor tro at de fleste var deppet over dette - og JO, det er surt å gi bort ledelse mot Molde og ryke ut av cupen - MEN jeg synes at denne uken virkelig har vist hvilke enorme steg dette Start-laget har tatt. Først spilte vi mandag kveld mot det som for øyeblikket er Norges beste lag. Molde var i storform, og med et Start-lag uten Lowe og Aremu fryktet jeg at det kunne bli stygge sifre.
I stedet endte det med et knepent 1-3 tap - etter at vi ledet 1-0 til pause. Kun 3 dager senere dro vi til Lerkendal og spilte mot et Rosenborg-lag som var fullt av stjerner og profiler som 4 dager senere hadde imponert med en 2-1 seier i seriefinalen mot Brann. RBK hadde i tillegg en ekstra dag hvile + hjemmekamp. Kjetil Rekdal valgte her å spare alle de offensive spillerne som har spilt i det siste, og flere supportere jeg pratet med foran kampen mente at kampen var tapt allerede før avspark. I stedet vi fikk se et reservepreget Start-lag gå respektløst til verks og spilte en nesten perfekt 1.omgang - hvor man også fikk en fin scoring av Niklas Sandberg. Utrolig imponerende - og coaching i verdensklasse!
Etter pause ble vi presset bakover på banen, og det glapp da Niklas Bendtner fikk score fra kloss hold. Etter dette hevet vi oss igjen og skapte en stor sjanse som Kasper Skaanes kanskje burde scoret på. Igjen var Rosenborg rystet - men så skjer det som ofte skjer mellom topplag og bunnlag. En dårlig avklaring - og Alexander Søderlund kan score vinnermålet med kampens siste spark på ballen.

Det var utrolig kjiipt, MEN jeg gikk hjem fra teltet i torget med en god følelse. Det er ikke bare 11 spillere som Kjetil Rekdal har å plukke fra når han skal sette opp et konkurransedyktig lag. Onsdag fikk vi se flere andre spillere som virkelig viste seg fram og som viser at de vil bidra i sesongens 3 siste kamper + inn mot 2019 sesongen.

Men, en god prestasjon er ikke godt nok i søndagens kamp. Da er det kun resultatet som betyr noe. I den kampen kan vi ikke tillate et "hederlig tap" og det håper jeg vi får se av Start-gutta.
Etter at Stabæk overraskende tapte hjemme mot Kristiansund lørdag kveld, betyr det at Start er garantert minst kvalik om de vinner i Sandefjord. Da er vi 7 poeng foran laget til Henning Berg og med kun 6 poeng igjen å spille for kan selv ikke teorien sende oss ned.
Samtidig vet vi at en eventuell kvalik-kamp kan bli veldig vanskelig, og derfor må vi gjøre absolutt alt vi kan for å unngå 14.plassen. Med to vanskelige kamper mot RBK og Haugesund igjen, er kampen mot Sandefjord en ypperlig mulighet til å få en ny liten luke til lagene under oss. Jeg tipper at vi trenger 4 poeng for å unngå kvalik. Da hadde det passet utmerket med 3 av disse i Sandefjord.

Jeg vet at mange Start-supportere (inkludert meg selv) skal til Sandefjord for å støtte laget i denne viktige kampen - og jeg håper virkelig at vi alle har ristet av oss skuffelsen etter tapet i Trondheim og drar til Sandefjord for å utgjøre en forskjell. La oss dra til Sandefjord og bidra som den 12 spiller og ta over Komplett Arena.
Dessuten så har Start veldig mye å hevne i denne kampen. Hjemmekampen mot Sandefjord var trolig vår svakeste kamp denne sesongen og det endte med et forsmedelig 1-4 tap. Vinner vi denne kampen, sender vi Sandefjord ned i OBOS-ligaen - og vi gir oss selv et godt utgangspunkt foran de siste 2 kampene.

Derfor er utrolig mye på spill. Selv om tabellen aldri lyver, så har de siste ukene vist at dette Start-laget er altfor godt til å rykke ned. Klarer vi å ta de nødvendige poengene og holde oss i divisjonen, mener jeg at grunnlaget for en kjempesesong i 2019 er lagt. Vi har en dyktig trener som klarer å få det beste ut av spillerne. Vi ser et Start-lag + reserver som har hevet seg enormt de siste ukene og som ikke lar seg spille ut av noen lag. Vi har eiere med ambisjoner og ressurser til å ytterligere forsterke laget foran 2019-sesongen og vi har en landsdel som er i ferd med å våkne opp av fotball-dvalen som har vart siden 2005-sesongen.

Fremtiden er knallgul og jeg har kjempetro på at dette Start-laget vil kjempe på øverste halvdel i 2019 - MEN da må plassen først reddes. Og akkurat der kan vi ta et stort steg om vi kan få med oss 3 poeng mot Sandefjord.

Lykke til alle Start-venner - og så håper jeg på gul-svart dominans både på banen og på tribunen søndag kveld.