Historien

Start 1000 (1989-1993)

Supportermiljøet i Kristiansand vokste frem på 1980 tallet, men ble ikke organisert før tidlig på 90-tallet. Start 1000 interesseklubb var først ute, og arrangerte blant annet turer, men drev mye med tiltak for å støtte Start økonomisk. Medlemskap innebar at man fikk rabattordninger (kuponger). Organisasjonen fikk også etter hvert ansvaret for å selge supporterutstyr, mange husker nok campingvognen til Start 1000 på Kristiansand stadion. Målet var å få 1000 medlemmer, hvilket man også etter hvert klarte. Misnøye med profilen gjorde at organisasjonen i 1993 endret navn til Start 1000 interesse og supporterklubb. På den tiden var det allerede et etablert supportermiljø som ikke kjente seg helt igjen i det Start 1000 drev med.

Svaberget og Tigerberget (1992-2004)

En liten periode var de organiserte supporternes navn Svaberget, men Tigerberget ble formelt stiftet 7. november 1992 (se faksimile). Invitasjonen til stiftelsesårsmøtet er signert av Laila Skotnes, Roar Wilhelmsen og Børre Fredriksen, og årsmøtet ble avholdt på Up Town i Dronningensgate. Et pussig poeng her er at vedtektene våre sier at Tigerberget ble stiftet i mars 1995, sannsynligvis fordi organisasjonen først da ble registrert i Brønnøysund registeret. Tigerberget og Start 1000 drev et år eller to paralellt, men det var Tigerberget som skulle fortsette videre utover på 90-tallet.

Up Town

Nettopp Up Town har en sentral plass i Tigerbergets historie. I begynnelsen var det et nokså lite og tett miljø som holdt til der, og de fleste kjente hverandre godt. Bortelaget supportere var alltid velkomne, og det var stor stemning i forbindelse med opplading til kampene, hvor sangene gjallet frem og tilbake mellom gruppene. Det var sjelden bråk, men ingen regel ute unntak, og Vikingsupporterne fikk en gang for seg at det var like greit å slippe alle glassene rett på dansegulvet da de var tomme. Lokalene så ikke ut. Det er mange eldre supportere som har gode minner fra denne tiden, undertegnede inkludert. Det ble også flere ganger arrangert grilling i bakgården til hotellet, og Tigerberget arrangerte flere supportercuper med tilreisende supporterklubber fra hele landet. En av gangene klarte daværende høyt profilerte leder av Klanen Anders Krystad å brekke beinet i et sent nattbad på bystranda. Jeg mener å huske han hoppet uti fra moloen, noe som altså ikke gikk særlig bra. På gamle ærverdige Kristiansand Stadion var fast tilholdsted midt på ståtribunen, hvor vi stod side om side med bortelagets supportere. Det var ikke alltid like trygt, men stort sett gikk det bra.

Menigheden (2005-2011)

Tigerbergets første periode varte helt frem til Menigheden overtok etter tidenes lengste og best besøkte årsmøte i 2005, og det var navn- og profilendring som skapte den store interessen. Det kom inn ildsjeler med nytt engasjement og nye ideer, og Menigheden ble fort en suksess, på tross av at en del mislikte navnevalget. At man spilte på bibelbeltet og ironi i dette ble for noen vanskelig å svelge. Det har imidlertid udiskutabelt aldri vært så høy aktivitet i supporterklubben som på denne tiden, med egen butikk i byen og flere tusen medlemmer på det meste. Under Menigheden tida ble det også satt opp egen ståtribune på Kristiansand stadion, som til tider var så populæt at man måtte være veldig tidlig ute for å sikre seg plass, og det ble avviklet mange supre tifo show og gjort en kjempejobb av gutta i MTC (Menigheden Tifo Christianssand), som var begynnelsen på det som senere ble Ultras 1905. På det meste var det 30-40 aktive frivillige i Menigheden. Årene etter var også bra, med både store medlemstall og høy aktivitet. Selv etter nedrykket i 2008 var det rimelig høy aktivitet. Ny stadion gav imidlertid ikke det løftet man håpet verken for Start eller supporterklubben. I tillegg var det noen episoder med bråk i forbindelse med bortekamper som gjorde at turene en periode ble innstilt (2010). Menigheden var omdømmemessig i krise, og aktiviteten dalte. I tillegg hadde sentrale personer i ledende posisjoner sagt takk for seg.

Tigerberget igjen (2012-)

Dermed kom debatten om veien videre igjen på dagsorden, og i 2012 ble supporterklubben igjen hetende Tigerberget. I kjølvannet av Menigheden hadde imidlertid nye miljøer vokst frem, som Ultras 1905 og etter hvert Gyldenløves, som hadde noen sammenfallende interesser, hvor sang og stemning på stadion stod sentralt. Alt annet ble sett på som unødvendig. Men, i realiteten har man altså hatt ulike grupper supportere i Kristiansand lenge.

Veien tilbake til Tigerberget var nok problematisk for mange, særlig nevnte grupperinger. De fikk imidlertid anledning til selv å styre supporterklubben i 2014, som vi alle vet, og aktiviteten har vel neppe noen gang vært lavere. Om meningen var å bygge ned supporterklubben for å avslutte den vil vi aldri få svar på, men det var i hvert fall ikke supporterklubbens medlemmers ønske.

Her til skrevet mars 2015 av Dag Esben Fredriksen – IK Start te æ dør
Fortsettelse skrevet januar 2019 av Kai Rune Karlsen)

Etter år med stadig synkende engasjement og lite kontinuitet i viktige styreposisjoner gjennom sesongene -15 0g -16 gikk Tigerberget inn i en viktig 2017 sesong med et nytt styre. 2017 var sesongen Start skulle komme seg ut av sumpa en gang for alle og sommeren gikk med store endringer for klubben. Alt lå til rette for at Tigerberget skulle kunne dra nytte av nytt engasjement på Sørlandet. Historien viser det motsatte. Avlyste borteturer i starten av sesongen og mangelen på fast tilholdssted i forkant av hjemmekamper gjorde det vanskelig å sørge for et stabilt miljø.

I tillegg var samarbeidet med klubben vanskelig, og signalene fra klubben var at Tigerberget ikke lenger skulle være en offisiell supporterklubb for IK Start. Dette ble tatt svært dårlig imot på den tiden, men i ettertid kan man forstå begrunnelsen til Start. Supportermiljøet i Kristiansand består av flere grupperinger, og det var ikke lengre en selvfølge at Tigerberget skulle være klubbens offisiell supporterklubb. Samtidig kan man som uavhengig supporterklubb operere på en helt annen måte utad i media, og eventuelt i opposisjon til klubben uten at noen kan dra lojalitetskortet. Det er selvfølgelig delte meninger om dette fortsatt, men faktum er at det i fotballnorge i dag er få offisielle supporterklubber.

Inn i 2018 var igjen et nytt styre stablet på beina, men all negativitet rundt det ugreie forholdet til Start og et generelt fortsatt dalende engasjement på sørlandet gjorde jobben vanskelig. Det ble tidlig signalisert en styrt nedleggelse av klubben. Det ble aldri åpnet for innbetaling av medlemskap og et redusert årsmøte i mai.2018 besluttet at sesongen 2018 skulle avslutte Tigerberget-kapittelet for godt.

Gnisten tennes imidlertid i løpet av høsten. Grunnet et ønske fra tidligere medlemmer om å arrangere en avslutnings-tur for gamle travere ble det bestilt buss til Drammen i august. Denne var så stor suksess at man besluttet å gjenta suksessen til kampen mot Vålerenga i september. En liten spire av håp tenner seg… Er det mulig å blåse liv i Tigerberget igjen? Buss blir bestilt både til Sandefjord og Haugesund og oppslutning var stor! Spenningen i avslutningen av serien og god økonomisk drahjelp både fra eksterne sponsorer og “Start en Drøm” gjorde sitt til at det igjen var attraktivt å følge Start sine bortekamper i samlet flokk i regi av Tigerberget.

Ansvaret for Tigerbergets fremtid blir nå ivaretatt av undertegnede i samarbeid med Lise Terjesen. Vi var en supporterklubb på randen av stupet, og ambisjonene for 2019 sesongen er lagt lavt. Vi ønsker å være et tilbud for de som elsker Start og ønsker å bidra til et godt sosialt miljø i Tigerberget. Vi ønsker å bygge oss opp sakte, og kommer ikke til å dra igang store arbeidskrevende prosjekter. Vi har ambisjoner om å arrangere bussturer til 4 bortekamper i vårsesongen og tilsvarende i høstsesongen. Vi ønsker å være synlige på “Singing section” sammen med øvrige supportergrupperinger, og vi ønsker å skape et godt sosialt miljø der alle føler seg velkommen og inkludert. Vi vil arrangere samlinger på “Lundskråga Pub” foran hver hjemmekamp for hyggelig samvær med medsupportere.

Hva fremtiden bringer er ikke godt å si, men Tigerberget er ikke nedlagt. Om vi noen ganger vil bli en stor supporterklubb igjen er vanskelig å svare på nå. Alt avhenger av sportslig suksess og om engasjementet til gule sørlendinger igjen kan vokse. Tigerberget er uansett her for de som ønsker å delta på våre arrangementer. Hvis du heier på Start, er du allerede en av oss!

Tigerberget gjennom pandemien. (Februar-22)

Sesongen 19-21 ble gjennomført uten videre sportslig suksess. Vel kunne vi alle glede oss over et opprykk via den dramatiske kvalikkampen på Åråsen, men «Start en Drøm» fikk aldri sving på Idrettsklubben. De skal ha all mulig takk for innsatsen, brukte midler og engasjementet, men når vi skriver januar -22 er det lett å peke på feilinvesteringer, dårlige avgjørelser og lite fotballfaglig kompetanse. Vi som supportere står nå igjen med et IK Start ledet av Terje Markussen, uten investorer som vil ha makt, og en klubb som igjen kan styre sine egne avgjørelser. En klubb som igjen vil ta tilbake historien, synliggjort gjennom å ta tilbake den ærverdige Startlogoen

Supporterklubben har gjennom de siste årene holdt et stabilt antall medlemmer på ca 100. I idrettsklubben har mange kommet og gått, men supporterne består.

Også vi har slitt oss gjennom corona-pandemien med redusert antall tilskuere på kamp, ingen billetter til bortekamper, og puber stengt pga skjenkestopp.

Men nå ser alt lysere ut. Positiviteten preger Start og supportermiljøet og vi ser frem mot en sesong der vi kan legge alt det negative bak oss og fokusere på det sportslige. Vi har en ryddig og solid økonomi, et engasjert styre og en lidenskap for IK Start. Mange ting har begrenset våre aktiviteter men vi har ambisjoner om igjen å kunne vokse i takt med IK Starts sportslige suksess.

Som supportere vil vi aldri tillate oss å tvile: IK Start skal igjen bli et topplag i norsk fotball, og ingen vil juble mer da enn de som alltid har vært der.

HEIA START